PMÚ: Schválil prevzatie Auparku v Žiline, Košiciach a spoločnosti Inlo

03.02.2015 Bratislava

Bratislava 3. februára (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil 27. januára 2015 koncentráciu spočívajúcu v získaní nepriamej výlučnej kontroly podnikateľa NE Property Coöperatief U.A. so sídlom v Holandsku (NE Property) nad podnikateľmi Aupark Žilina, s. r. o., (Aupark ZA), Aupark Žilina SC (Aupark ZA SC), Aupark Košice, s. r. o., (Aupark KE), Aupark Košice SC, s. r. o., (Aupark KE SC) a Aupark Tower Košice, s. r. o., (Aupark Tower KE) a Inlogis VI, s. r. o. (Inlogis VI). Nadobúdané spoločnosti patrili pred prevodom do portfólia HB Group. Rozhodnutie úradu nadobudlo právoplatnosť 2. februára. Informovala o tom dnes Andrea Wilhelmová z odboru predsedu PMÚ.

"Keďže podnikateľ NE Property nebol pred nadobudnutím kontroly nad uvedenými spoločnosťami aktívny na území SR v danom segmente, jeho aktivity a aktivity ostatných účastníkov koncentrácie sa horizontálne neprekrývajú. Rovnako z hľadiska vertikálneho posúdenia nebol identifikovaný súťažný problém. Úrad dospel k záveru, že posudzovaná koncentrácia značne nenaruší účinnú súťaž na relevantných trhoch, najmä v dôsledku vytvorenia alebo posilnenia dominantného postavenia a koncentráciu schválil," spresnila.

K získaniu kontroly spoločnosťou NE Property nad podnikateľmi Aupark ZA a Aupark ZA SC podľa jej informácií prišlo už v roku 2013, ostatné spoločnosti získal podnikateľ NE Property v decembri 2014. "Pretože išlo o transakcie, ktoré sa zrealizovali počas dvoch rokov medzi podnikateľmi z rovnakých ekonomických skupín, úrad všetky transakcie vyhodnotil ako jednu koncentráciu, ktorá vznikla v deň poslednej transakcie," doplnila Wilhelmová.

Spoločnosť NE Property je nepriamo kontrolovaná podnikateľom New Europe Property Investments PLC a patrí do ekonomickej skupiny NEP Group pôsobiacej na území SR a ďalších štátov EÚ. Na území SR vykonáva kontrolu nad spoločnosťami NEPI Slovak Centres One, a. s., ktorá v súčasnosti nevykonáva žiadnu podnikateľskú aktivitu, a spoločnosťou Žilina Shopping City, s. r. o., ktorá je servisnou spoločnosťou pre Aupark ZA SC a pre Aupark ZA.

Aupark ZA a Aupark ZA SC pôsobia výlučne na území SR. Aupark ZA vlastní budovu nákupného centra Aupark v Žiline. Jej podnikateľskou činnosťou je prenájom uvedenej budovy spoločnosti Aupark ZA SC, ktorej hlavnou podnikateľskou činnosťou je podnájom maloobchodných priestorov v uvedenom nákupnom centre.

Aupark KE a Aupark KE SC pôsobia výlučne na území SR, pričom Aupark KE vlastní budovu nákupného centra Aupark v Košiciach. Jej podnikateľskou činnosťou je prenájom uvedenej budovy spoločnosti Aupark KE SC, ktorej hlavnou podnikateľskou činnosťou je podnájom maloobchodných priestorov v uvedenom nákupnom centre.

Spoločnosť Aupark Tower vlastní budovu Aupark Tower v Košiciach, pričom jej podnikateľskou činnosťou je prenájom maloobchodných priestorov v uvedenej budove, a to spoločnosti Aupark KE SC, a prenájom administratívnych priestorov v uvedenej budove tretím osobám.

Spoločnosť Inlogis VI vlastní pozemky a budovy tzv. Malinovského kasárne v Košiciach a ku dňu koncentrácie nevykonávala žiadne podnikateľské aktivity.
 

Vyberte región